Artiklen er opdateret pr. 1. november 2021
BEMÆRK! Du kan ikke længere omdanne dit IVS til ApS, da fristen udløb den 30. november 2021.
Iværksætterselskabet afskaffes
På baggrund af folketingets beslutning tilbage i 2019, afskaffes iværksætterselskabet som selskabsform i Danmark. Det betyder, at alle iværksætterselskaber skal afvikles senest den 30. november 2021. Som ejer af et iværksætterselskab, skal du derfor omdanne dit IVS inden den 30. november – ellers vil selskabet blive tvangsopløst.
Konsekvenser ved tvangsopløsning
Bliver dit IVS tvangsopløst, kan dette få relativt omfattende konsekvenser for dig. Tvangsopløsning kan betyde store økonomiske omkostninger her og nu, men også påvirke dine muligheder for at starte virksomhed i fremtiden i en negativ retning.
Hvis dit selskab kommer under tvang (også kaldet tvangsopløsning), betyder det grundlæggende, at du mister kontrollen over selskabet. Du vil blive fjernet fra selskabets ledelse, som overtages af en advokat. Det er advokatens opgave at sørge for, at alle selskabets kreditorer bliver betalt for dernæst at lukke selskabet på vegne af dig.
Når det er overstået, vil det fremgå i CVR-registret, at du har været ejer af et selskab, der er blevet tvangsopløst. En tvangsopløsning anses som et rødt flag, hvorfor det kan blive problematisk for dig at få åbnet en erhvervskonto i fremtiden.
Hvordan omdanner jeg mit IVS?
Ønsker du at din videreføre din virksomhed, skal selskabet omdannes til et ApS. I praksis betyder dette, at selskabsformen blot skal ændres fra et iværksætterselskab til et anpartsselskab, hvilket er forholdsvis nemt og ubesværet, da begge selskabsformer er kapitalselskaber. Dog betyder omdannelsen, at selskabets juridiske rammer ændres en smule, men uden at påvirke måden, du driver selskabet på eller i form af ekstra administrativt arbejde.
Det eneste krav som omdannelsen til et ApS medfører er, at selskabet skal have selskabskapital på minimum 40.000 kr. Dette er et generelt krav for alle anpartsselskaber. Bemærk venligst, at kapitalen, der indskydes i selskabet, ikke kan komme fra selskabets egen erhvervskonto. Ved kapitalforhøjelse kan kapitalen udelukkende indskydes fra privatpersoner, såsom selskabets ejer(e).
Det betyder altså, at du skal kunne indbetale differencen mellem den registreret selskabskapital i iværksætterselskabet og minimumskravet på de 40.000 kr.
Eksempel: Dit IVS har en registreret selskabskapital på 10.000 kr., men har et underskud på 20.000 kr. Til trods for underskuddet, skal du kun indbetale 30.000 kr. som en kontant kapitalforhøjelse, så selskabskapitalen kommer op på samlet 40.000 kr. Enhver gæld og/eller underskud, selskabet måtte have, vil blot følge med virksomheden under omdannelsen.
Hvordan opfylder jeg kapitalkravet?
Som nævnt ovenfor, skal der som minimum være 40.000 kr. til stede på omdannelsestidspunktet. Du opfylder kapitalkravet på minimum 40.000 kr. ved at forhøje selskabskapitalen, hvilket kan ske på tre måder:
1. Kontant kapitalforhøjelse
Du foretager en kontant kapitalforhøjelse ved at indskyde flere penge i selskabet, svarende til differencen mellem den CVR-registrerede selskabskapital for dit selskab, og minimumskravet på 40.000 kr.
2. Omdannelse med reserver
Du forhøjer selskabskapitalen ved at anvende dit selskabs reserver. Ved reserve forstås de midler i selskabet, som du har rådighed over. Reserven kan enten bestå af de tvungne 25% af dit selskabs årlige overskud, også kaldet bunden reserve, eller af andre frie reserver i selskabet, eksempelvis overført overskud. Er du i tvivl om, hvorvidt dit selskab har reserver, tvungne og/eller frie reserver, vil dette fremgå af selskabets seneste årsregnskab.
3. Kombination af kontant indbetaling og reserver
Du kombinerer kontant kapitalforhøjelse og omdannelse gennem reserver. Har dit selskab eksempelvis en reserve, men er denne reserve ikke stor nok til at opfylde minimumskravet på 40.000 kr. alene, kan reserven anvendes i kombination med en kontant indbetaling. I det tilfælde kan du foretage en kontant kapitalforhøjelse, der beløbsmæssigt svarer til differencen mellem reserver og minimumskravet.
Når du omdanner dit IVS gennem Legal Desk, vælger du den ønskede metode i formularen. Du kan se, hvordan omdannelsen forløber fra start til slut her:
Omdan IVS uden revisorerklæring og vurderingsberetning
Som noget nyt er det ikke længere et krav, at kapitalens tilstedeværelse på minimum 40.000 kr., skal bekræftes af en godkendt revisor. Dette har den fordel for dig, at du ikke behøver at indhente en revisorerklæring inden, at du kan omdanne til IVS til et ApS. Vælger du at omdanne dit selskab gennem Legal Desk, er det desuden heller ikke nødvendigt at indhente en vurderingsberetning inden, at du kan omdanne selskabet.
Anvender du Legal Desk til at omdanne dit IVS til ApS, kan du på den måde gennemføre omdannelsen nemt og hurtigt.
Vi omdanner dit IVS – nemt, hurtigt og billigt
Bemærk, at Legal Desk på nuværende tidspunkt kun tilbyder omdannelse af IVS og ikke omdannelse af enkeltmandsvirksomheder.
Du kan omdanne dit IVS med Legal Desk for 1.999 kr. Dette er en besparelse på rundt regnet 6.000 kr. i forhold til prisen hos en traditionel advokat.
Vi hjælper dig igennem hele processen, så du nemt og hurtigt kan komme videre med din virksomhed. Det eneste, du skal gøre, er at udfylde formularen, betale og derefter underskrive de færdige juridiske dokumenter – så ordner vi resten.
Sådan virker Legal Desk