Pris: 249 kr.
Hos Legal Desk
5 - 10 min.
I reelt tidsforbrug
Spar 1.200 kr.
Ift. traditionel advokat
Når en person dør, skal boet efter vedkommende skiftes. Det betyder, at arven efter afdøde skal fordeles mellem eventuelle arvinger. Dette udgangspunkt ændres, hvis der er oprettet samtykke til uskiftet bo.
Uskiftet bo betyder altså, at ejendelene efter den førstafdøde ægtefælle ikke skal deles. Det vil sige, at den længstlevende ægtefælle bevarer råderetten over hele den fælles formue. På den måde skal boet først skiftes efter længstlevendes død og arven fra førstafdøde udbetales altså først til arvingerne, når længstlevende ægtefælle går bort.
En ægtefælle kan som udgangspunkt ikke sidde i uskiftet bo, hvis den afdøde ægtefælle har særbørn - medmindre særbørnene giver deres samtykke til det. Her skal man dog være opmærksom på, at mindreårige særbørn ikke kan give deres samtykke til uskiftet bo. I den situation skal arven som udgangspunkt også fordeles.
Hvis der er oprettet uskiftet bo, giver det den efterladte ægtefælle mulighed for ikke at skulle udbetale arv til arvingerne og samtidig beholde råderetten over den afdøde ægtefælles ejendele. Med et forhåndssamtykke til uskiftet bo kan du få dine særbørns samtykke til, at din ægtefælle kan sidde i uskiftet bo, hvis du skulle gå bort.
Bemærk venligst, at det kun er særbørn, og ikke eventuelle fælles børn, der skal give samtykket til dette. At give samtykke til uskiftet bo er en større beslutning, hvorfor det desuden kun er særbørn på 18 år eller derover, der kan give samtykket.
For en mere detaljeret forklaring af, hvad et "skifte" og "uskiftet bo" betyder, kan du læse vores artikel om uskiftet bo.
Lav samtykke til uskiftet bo nu
Vi anbefaler, at der laves et samtykke til uskiftet bo, mens man er i live, hvis man har særbørn og ønsker at sikre, at ens ægtefælle kan sidde i uskiftet bo efter ens død. Dette kaldes også et forhåndssamtykke til uskiftet bo. På den måde kan forælderen til særbørnene selv forklarer sine ønsker om, at ægtefællen skal sidde i uskiftet bo. I de situationer har børnene typisk større forståelse for ønsket og er dermed også er mere tilbøjelige til at give deres samtykke. Det er vores erfaring, at denne måde forhindrer en del konflikter. Bemærk dog, at samtykket kun kan gives af særbørn, der er myndige.
Hvis ens ægtefælle er gået bort, og man ønsker ægtefællens særbørns samtykke til uskiftet bo, kan man hente en gratis samtykkeblanket her. Denne blanket kan dog KUN anvendes, hvis ens ægtefælle allerede er gået bort.
Start din erklæring om forhåndssamtykke til uskiftet bo her
Der er fire betingelser, der skal være opfyldt, før en ægtefælle kan sidde i uskiftet bo:
Når du har udfyldt formularen og gennemført betalingen, modtager du med det samme dit forhåndssamtykke til uskiftet. Herefter skal forhåndssamtykket blot dateres og underskrives af samtlige særbørn.
Dit forhåndssamtykke vil herefter være gyldigt, og der er altså således ikke noget krav om tinglysning, advokat-assistance eller lignende.
Både den ægtefælle, som skal have mulighed for at sidde i uskiftet bo, og alle særbørn, som giver samtykket, bør opbevare en kopi af erklæringen.
Hvis særbarnets forælder skulle gå bort og ægtefællen ønsker at sidde i uskiftet bo, skal ægtefællen blot indlevere en anmodning om uskiftet bo til skifteretten, som du finder her. Denne erklæring skal udfyldes og indsendes sammen med den underskrevne erklæring om forhåndssamtykke til uskiftet bo.
Du kan nemt og hurtigt lave et samtykke til uskiftet bo med Legal Desk. Så kan du også være sikker på, at dokumentet er 100 % juridisk gyldigt. Du udfylder blot vores formular med dine informationer, betaler og modtager straks herefter det færdige dokument, klar til underskrift.