Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

12. oktober 2023

Betalingsstandsning

Det sker med jævne mellemrum, at virksomheder ikke er i stand til at betale deres kreditorer på grund af økonomiske vanskeligheder. I en sådan situation kan en virksomhed vælge at gå i betalingsstandsning. Læs mere om, hvad betalingsstandsning er i denne artikel.

Hvad er betalingsstandsning?

Betalingsstandsning er et værktøj, som sikrer, at virksomheder, der er kommet i økonomiske vanskeligheder, får “økonomisk fred” i en periode og dermed muligheden for at komme tilbage på sporet igen. Helt praktisk betyder en betalingsstandsning, at virksomheden har standset al betaling til kreditorer på grund af utilstrækkelige midler. Meldingen om betalingsstandsning skal gives til skifteretten.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvad er et tilsyn?

Virksomheden får under betalingsstandsningen hjælp af et tilsyn (normalt en advokat), som varetager kreditorernes interesser. Det er derfor tilsynet, som skal godkende væsentlige handlinger, som virksomheden foretager sig under betalingsstandsningen. 

Hvad er formålet med betalingsstandsning?

Formålet med en betalingsstandsning er, at virksomheden på lang sigt skal kunne fortsætte. Alternativet er, at virksomheden går konkurs, og derfor er betalingsstandsning et værktøj, der benyttes i et forsøg på at undgå en konkurs.

Kan virksomheden fortsætte sin daglige drift under betalingsstandsning?

Ja, som hovedregel kan den daglige drift af virksomheden stadig fortsætte under betalingsstandsningen, men større handlinger  kræver, at man får tilladelse fra tilsynet.

Hvordan går man i betalingsstandsning?

Betalingsstandsning skal anmeldes til skifteretten i den retskreds, hvor man har sin virksomhed. Herefter beskikker skifteretten et tilsyn, og inden for 3 uger efter anmeldelsen skal der afholdes et kreditormøde i skifteretten. Tilsynet oplyser kreditorerne om mødet i skifteretten pr. brev. I brevet skal der indgå følgende:

  • Oplysninger om formålet med betalingsstandsningen

  • Årsagerne til de økonomiske vanskeligheder

  • Aktiver og passiver i virksomheden

  • Seneste regnskab

Hvor lang tid varer en betalingsstandsning?

Som udgangspunkt varer en betalingsstandsning i første omgang tre måneder, og den vil kunne forlænges med tre måneder ad gangen. En betalingsstandsning kan højst vare et år. Lykkes det ikke at indgå aftaler med kreditorerne, går virksomheden højst sandsynligt konkurs.