Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

12. januar 2024

Medielicens

Indtil 2022 var alle danskere over 18 år og med adgang til radio, tv og internet forpligtet til at betale medielicens. Dette er sidenhen afskaffet. Bliv klogere på medielicens, og hvordan det finansieres i dag her.

Hvad er medielicens?

Medielicens, i daglig tale kaldet licens, er en afgift til staten, der blev oprettet for at sikre public service i Danmark. Størstedelen af licensen gik til DR, som er en public service kanal og frit tilgængelig for alle.

Det blev i 2018 vedtaget af den daværende regering, at medielicensen skulle være afskaffet pr. 2022 gennem en løbende årlig udfasning. Udfasningen blev finansieret gennem en sideløbende reduktion af personfradraget. Det betyder, at public service nu finansieres gennem skatten.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter efter videoen.

Hvad betyder public service?

DRs hovedopgave er public service, hvilket vil sige, at de skal sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester både i forhold til nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning, som er fuldstændigt uafhængigt af økonomiske, kommercielle og politiske interesser. Derfor er DR også reklamefri. 

Hvad koster licens?

Medielicensen er pr. 2022 helt udfaset i Danmark, og public service bliver nu i stedet finansieret via skatten.

Hvem skulle betale licens?

Hvis du var over 18 år og har adgang til radio, tv og internet via en computer, et fjernsyn, en tablet, en smartphone eller en radio, var du forpligtet til at betale medielicens, uanset om du brugte de licensstøttede medier eller ej.

Dog var det ikke hver enkel person over 18 år, der skulle betale. For familier, der havde samme folkeregisteradresse, var det kun én person, der skulle betale for det. Det betød, at du kunne være dækket af din kærestes, ægtefælles eller forældres licens, hvis I var samboende.

Derimod kunne du ikke være dækket af en bofælles, vens, søsters, brors, bedsteforældres eller din udlejers licens, og licensen blev derfor opkrævet fra jer hver.

Når man betalte licensen, dækkede det ikke kun ens folkeregisteradresse, men også:

  • Fritidsbolig
  • Sommerhus
  • Bil
  • Båd
  • Campingvogn

Hvad skete der ved flytning og dødsfald?

Hvis du flytter, følger medielicensen automatisk med, da DR Licens får oplysning om din flytning fra folkeregisteret. På samme måde får DR Licens også oplysning om, hvis du flytter til udlandet, og her vil din licens blive afmeldt uden, at du skal foretage dig noget.

Hvis du flyttede på plejehjem og tog dine licenspligtige apparater med, skulle du også fortsat betale medielicensen, der fulgte med dig til din nye adresse på plejehjemmet. Hvis du havde en ægtefælle eller samlever, der stadig boede i jeres hjem, var I dog begge dækket af denne.

I tilfælde af dødsfald, blev licensen automatisk afmeldt.

Mediecheck eller fritagelse

Pensionister, der har en lav indkomst og dermed har en tillægsprocent på 100, kan fortsat modtage mediecheck. I 2024 er mediechecken på 1.047 kr. før skat og modtages af 500.000 pensionister. Mediechecken er ikke noget, du skal ansøge om, men er noget, som du automatisk modtager, hvis du er berettiget hertil.