Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

Forældrekøb

Et forældrekøb kan være en rigtig god investering i dit barns studieliv, og med et forældrekøb sikrer du dit barn et trygt hjem - både under og efter studierne. På denne side kan du læse om reglerne for forældrekøb og oprette lejekontrakt. Så har I styr på juraen.

Hos LegalDesk

Pris: 399,-

Inkl. moms

Tidsforbrug

10 - 15 min.

I reelt tidsforbrug

Traditionel advokat

Spar 2.000,-

Ift. traditionel advokat

Hvad er forældrekøb?

Når du som forælder køber en bolig med henblik på at leje boligen ud til dit barn, er der tale om et forældrekøb. Mange vælger forældrekøb, fordi det ofte bedre kan betale sig, end hvis barnet eksempelvis skal finde en lejebolig. Dette skyldes blandt andet den meget lave rente og de skattemæssige fordele, der knytter sig til et forældrekøb. Forældrekøb er ofte også en fordel, mens barnet studerer, hvor forældrene kan sætte huslejen så lavt, som loven tillader det.

Når du som forælder foretager et forældrekøb, kan du på sigt vælge at sælge boligen til barnet på relativt fordelagtige vilkår.

Læs mere om salg af forældrekøb her

Hvad er fordelene ved forældrekøb?

 1. Du sikrer, at dit barn har et sted at bo. Det kan være en reel udfordring i de større studiebyer, som København, Århus og Odense, hvor der ofte er rift om studieboligerne

 2. Dit barn betaler en fastsat leje efter markedslejen. I de større byer risikerer man at betale meget høj husleje pga. den store efterspørgsel på boliger

 3. Nem indgang til investering i fast ejendom, hvor du samtidig sikrer, at dit barn har en pålidelig udlejer

Husk lejekontrakt ved forældrekøb

Selvom relationen mellem lejer og udlejer i denne forbindelse er barn-forælder, anbefaler vi altid, at I laver en lejekontrakt. Lejekontrakten er nødvendig, hvis barnet skal søge om boligstøtte. Desuden er det altid bedst for begge parter, at denne slags aftaler dokumenteres på skrift. På den måde undgår I, at der ikke opstår misforståelser omkring lejeforholdet på sigt.

Hvordan foregår forældrekøb rent praktisk?

Selve købet af lejligheden foregår på samme måde, som hvis du købte lejligheden til dig selv.  Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle ejer- og andelsforeninger, der tillader udlejning. Dette kan du som regel undersøge i foreningens vedtægter. Før du køber, skal du derfor undersøge, om der er tinglyst særlige vilkår for ejendommen. Særlige vilkår kan nemlig være, at det er ulovligt at udleje den pågældende lejlighed.

Hvordan skal huslejen fastsættes?

I skal fastsætte huslejen i forhold til markedslejen i det område, hvor boligen ligger. Det er vigtigt, at huslejen hverken er for lav eller for høj, men i overensstemmelse med markedslejen. Når I opretter lejekontrakt hos Legal Desk, bliver huslejen skrevet ind i lejekontrakten.

Læs mere om fastsættelse af husleje her

Må mit barn fremleje et eller flere værelser i boligen?

Dit barn må gerne fremleje dele af boligen. Indtægten vil være skattefri for dit barn, hvis lejeindtægten for fremlejen udgør mindre end 2/3 dele af den samlede husleje.

Hvis barnet ønsker at fremleje dele af boligen, er der en række forhold I skal være opmærksomme på:

 • Boligstøtten nedsættes

 • Barnet vil fungere som udlejer og i sidste ende være ansvarlig for eventuelle skader, som den pågældende lejer måtte tildrage boligen

 • Der bør laves en fremlejekontrakt, så vilkårene for fremlejen er dokumenteret på skrift

Opret fremlejekontrakt på 10 minutter her

SKAT

Når du udlejer en lejlighed til dit barn, betragtes det i skattemæssig forstand som en selvstændig erhvervsvirksomhed. Derfor beskattes overskuddet af udlejningen - det vil sige, at du skal betale skat af huslejeindtægten. Du skal dog ikke betale ejendomsværdiskat, når du lejer boligen ud.

Ved et forældrekøb skal du vælge mellem tre forskellige beskatningsmetoder.

 • De almindelige skatteregler

 • Beskatning efter virksomhedsordningen

 • Beskatning efter kapitalafkastordningen

Du kan læse mere om de forskellige beskatningsformer på Skat.dk.

Huskeliste til forældrekøb

 • Undersøg om lejligheden må lejes ud

 • Fastsæt dit barns husleje

 • Find ud af, hvilken skatteordning, der er mest fordelagtig for dig

Hvad hvis jeg vil sælge lejligheden?

Hvis du vil sælge lejligheden, bliver du beskattet af den fortjeneste, som du får, når differencen mellem salgsprisen og købsprisen beregnes. Omfanget af beskatningen af fortjenesten afhænger af, hvilken beskatningsform, man har valgt til beskatning af overskuddet i forbindelse med udlejningen af lejligheden.

Der knytter sig dog en undtagelse hertil - også kaldet parcelhusreglen. Denne regel indebærer, at fortjenesten ikke beskattes, hvis du selv har boet i lejligheden. Det betyder, at forældre, der selv bor i lejligheden og senere beslutter sig for at sælge den, ikke får fortjenesten beskattet.

Du kan også vælge at sælge lejligheden til dit barn, som så kan videresælge lejligheden uden at blive beskattet af fortjenesten. Du har som forælder lov til at sælge lejligheden til dit barn til 20 % under den offentlige ejendomsvurdering.

Sådan virker Legal Desk

video