Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

23. december 2022

Knivloven

Der har tidligere været meget debat og tvivl om Knivloven. Hvilke regler gælder egentligt i forhold til at bære eller være i besiddelse af knive, hvilke knive er ulovlige og hvad straffen er for at overtræde Knivloven. Vi giver i denne artikel svar på alt dette.

Hvad er Knivloven?

Knivloven er del af Våbenloven, og den bestemmer, hvilke regler der gælder i forhold til at være i besiddelse eller bære knive samt hvilke knive, der er helt ulovlige. I udgangspunktet er det ulovligt at bære eller besidde knive på offentlige steder, uddannelsessteder, i ungdomsklubber og lignende, medmindre der er tale om arbejde, sport og fritidsaktiviteter som eksempelvis jagt, lystfiskeri eller spejderlejr.

Det betyder også, at det er tilladt at have en lommekniv med sig, hvis man eksempelvis skal en tur i skoven, så længe der er tale om et “anerkendelsesværdigt formål”, er det altså lovligt. Derfor må du ikke have en lommekniv med i nattelivet eller supermarkedet, da dette er formålsløst.

Ulovlige knive

Der er visse knive der er helt ulovlige at erhverve, besidde, bære eller anvende, uanset om der er tale om privat brug i hjemmet eller på offentlige steder. Du kan dog søge tilladelse fra politiet til dette, men der skal være et klart formål og god forklaring på, hvorfor du skal erhverve sådanne knive. De ulovlige knive er følgende:

  • Knive beregnet til stød

  • Springknive og springstiletter

  • Faldknive og faldstiletter

  • Foldeknive med todelt skæfte (butterfly-knive)

  • Knive konstrueret til at hænge om halsen eller skulderen

  • Kastestjerner, kasteknive, kasteøkser og lignende

  • Blankvåben der fremtræder som en anden genstand, fx kårdestokke

Derudover kræver det også tilladelse fra politiet, hvis en kniv har en klinge på over 12 cm. Dog med undtagelse, hvis der er tale om brug i forbindelse med arbejde, sport eller fritidsaktiviteter.

Hvad er straffen for at overtræde Knivloven?

Straffen for at overtræde Knivloven afhænger af de givne omstændigheder. Det vil sige, hvilken type kniv der er tale om, hvor personen opholder sig og hvilken forklaring personen fremlægger. Straffen kan være alt fra en bøde på 3.000 kr. til en fængselsstraf på 40 dage, hvis man eksempelvis bære kniv på steder, hvor der erfaringsmæssigt er høj risiko for vold, såsom i nattelivet eller kriminelle miljøer.