Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

29. november 2023

Begunstigelse

Begunstigelse er betegnelsen for, når du vælger, hvem din pension eller forsikringssum skal udbetales til, hvis du går bort. Læs mere om, hvordan du indsætter en begunstiget, og hvilke regler, der gælder her.

Hvad er begunstigelse?

Begunstigelse betegner beslutningen om, hvem der skal have din pension eller forsikring udbetalt ved dit eventuelle dødsfald. Den person, du vælger at begunstige, betegnes som den begunstigede. Hvis du ikke selv tager beslutningen om, hvem den begunstigede skal være, vil pensions- og/eller forsikringssummen tilfalde dine nærmeste pårørende. Læs mere om, hvem dette indebærer længere nede.

Indsættelse af begunstigede

Du har frit valg på alle hylder, når du vil indsætte en begunstiget. Det betyder, at du kan begunstige et familiemedlem eller en tæt kammerat, lige så vel som du kan begunstige en velgørende forening.

Du indsætter en begunstiget ved udtrykkeligt at angive navnet på den person, du vil begunstige. I praksis sker begunstigelse ved, at du giver skriftlig meddelelse til pensions- og/eller forsikringsselskabet om, hvem du vil begunstige, eller ved at begunstigelsen bliver optaget i eller påtegnet policen.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Kan jeg båndlægge begunstigelsen eller gøre den til særeje?

Når du vælger, hvem der skal begunstiges, kan du samtidig træffe beslutning om, at summen skal gøres til særeje eller båndlægges. At gøre begunstigelsen til særeje indebærer, at den begunstigede ikke skal dele summen ved en eventuel skilsmisse med vedkommendes ægtefælle. At gøre begunstigelsen båndlagt betyder, at du forhindrer den begunstigede i at råde over midlerne, før et på forhånd fastsat tidspunkt.

Hvis du ønsker at båndlægge udbetalingen, skal du meddele det skriftligt til pensions- og/eller forsikringsselskabet. Hvis du ønsker at gøre udbetalingen til særeje, kan det både ske gennem en skriftlig meddelelse til pensions- og/eller forsikringsselskabet eller ved, at du opretter et testamente, hvori det angives.

Hvad er en begunstigelseserklæring? 

En begunstigelseserklæring er et dokument, du bruger til at bestemme, hvem der skal arve dine pensioner og livsforsikringer. Dette er vigtigt, da det er den eneste måde, hvorpå du selv kan bestemme, hvem der arver din pensionsopsparing og livsforsikring. Det er en udbredt misforståelse, at pensioner og livsforsikringer udbetales sammen med den almindelige arv – dette er dog ikke tilfældet.

Pensioner og livsforsikringer er nemlig ikke omfattet af hverken dit testamente eller arvelovens regler, men udbetales derimod som arv efter en alternativ rækkefølge. Denne rækkefølge er ikke den samme som arvelovens arverækkefølge, men tager stadig udgangspunkt i dine nærmeste pårørende. Ved at oprette en begunstigelseserklæring, kan du se bort fra denne rækkefølge og vælge selv.

Det er vigtigt at fremhæve, at en begunstigelseserklæring hverken påvirker indholdet i dit testamente eller udbetalingen af almindelig arv. En begunstigelseserklæring kan dermed ikke anvendes som et alternativ til et testamente, ligesom et testamente ikke kan anvendes som alternativ til en begunstigelseserklæring. En begunstigelseserklæring omfatter arv af pensionsopsparinger og livsforsikringer, mens et testamente – eller arvelovens regler, hvis du ikke har oprettet et testamente – omfatter alt andet arv. 

Hvem er nærmeste pårørende?

Opretter du ikke en begunstigelseserklæring, er det din nærmeste pårørende, der arver dine pensioner og livsforsikringer. Hvem dine nærmeste pårørende er, afhænger af, hvorvidt begunstigelsen er blevet oprettet før eller efter den 1. januar 2008. Hvis begunstigelsen er blevet oprettet inden den nævnte dato, vil følgende være rækkefølgen for, hvem dine nærmeste pårørende er:

  1. Din ægtefælle/registrerede partner

  2. Dine børn, børnebørn, oldebørn m.v. – altså dine livsarvinger.

  3. Dine øvrige arvinger efter testamente eller arveloven.

Hvis begunstigelsen er blevet oprettet efter den 1. januar 2008, vil dette være rækkefølgen for, hvem din nærmeste pårørende er:

  1. Din ægtefælle/registrerede partner

  2. Din samlever, såfremt I har boet sammen i et ægteskabslignede forhold i mindst 2 år inden dødsfaldet, eller hvis I har, har haft eller venter barn sammen. 

  3. Dine børn, børnebørn, oldebørn m.v. – altså dine livsarvinger.

  4. Dine øvrige arvinger efter testamente eller arveloven.

Hvornår er det relevant at indsætte min samlever som begunstiget?

På baggrund af ovenstående oversigter over nærmeste pårørende, er det kun relevant at indsætte din samlever som begunstiget i følgende tre situationer:
Hvis du har en ægtefælle, som du ikke ønsker skal have udbetalt forsikringssummen ved dit dødsfald
Hvis du og din samlever ikke har boet sammen i 2 år, og I ikke har, har haft eller venter barn
Hvis forsikringen blev tegnet – og begunstigelsen derfor blev oprettet – inden den 1. januar 2008. Det skyldes, at forsikringsselskabet i en sådan situation skal se bort fra din samlever ved udbetalingen af forsikringssummen til din nærmeste pårørende

Fire gode grunde til at oprette en begunstigelseserklæring

Som du sikkert har fået en fornemmelse af, kan det være en rigtig god idé at oprette en begunstigelseserklæring. Udover det allerede nævnte, er der yderligere fire gode grunde til, at du skal oprette en begunstigelseserklæring:

  • Du vælger selv, hvem der modtager dine pensioner og livsforsikringer, hvis du går bort
  • Du skaber tryghed for dig selv og dem, du vælger at begunstige
  • De begunstigede modtager midlerne kort efter din død
  • Midlerne er beskyttet fra de begunstigedes eventuelle kreditorer

Du opretter altså en begunstigelseserklæring for både din egen og dine kæres skyld. I modsætning til almindelig arv, udbetales pensionsmidler og forsikringspenge kort tid efter din død, hvilket dermed kan hjælpe dine begunstigede med at komme hurtigere på fode igen efter din død.

Hvem kan jeg indskrive i min begunstigelseserklæring?

Du kan frit vælge hvem – og hvor mange – du indskriver i din begunstigelseserklæring, hvorfor det ikke behøver kun at være familiemedlemmer. Har du eksempelvis en god ven, kan du altså nemt begunstige vedkommende. Dog skal du være opmærksom på, at dine tvangsarvinger kan gøre indsigelse mod din erklæring, hvis de finder den urimelig. Gør dine tvangsarvinger dette, er det op til skifteretten at vurdere, hvorvidt indsigelsen skal anfægtes eller ej.

Hvordan laver jeg en begunstigelseserklæring?

Det er aldrig for tidligt at oprette en begunstigelseserklæring. Ligesom med et testamente, er det en god idé at få styr på det i god tid, så dine pårørende er sikret, hvis uheldet er ude.

For at oprette en begunstigelseserklæring, skal du udarbejde et dokument, hvori oplysningerne på de personer, du ønsker at begunstige, fremgår. Herefter skal dette dokument indsendes til dit pensions- og/eller forsikringsselskab. Erklæringen er først gyldig, når den er blevet underskrevet digitalt, og det pågældende selskab har indsat erklæringen i din police.

Lav nemt dit testamente med Legal Desk

Du vælger, hvem du vil begunstige ved at kontakte dit pensions- og/eller forsikringsselskabet, men for at bestemme over resten af din arv, skal du oprette et testamente. Dette kan du nemt og billigt gøre med Legal Desk ved blot at udfylde vores digitale formular online.

Læs mere om, hvordan du laver dit testamente med Legal Desk her.