Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

09. februar 2024

Revisionspligt

Alle større virksomheder er underlagt en revisionspligt. Revisionspligten er til for at sikre, at der bliver skabt et retvisende billede af virksomheders økonomiske situation. Find ud af om din virksomhed er underlagt revisionspligt her.

Hvad er revisionspligt?

Alle virksomheder bortset fra personligt ejet mindre virksomheder (PMV’er) skal hvert år indberette et årsregnskab til Erhvervsstyrelsen. For større virksomheder er det vigtigt, at årsregnskabet så vidt muligt giver et retvisende billede af virksomhedens økonomiske situation. Derfor er disse virksomheder pålagt revisionspligten, der forpligter virksomhederne til at lade en revisor gennemgå deres årsregnskab. Revisors opgave er her at sikre, at indholdet i årsregnskabet stemmer overens med de aktiver, passiver, indtægter og udgifter, som der er i virksomheden.

Et af formålene med at sikre et retvisende billede af virksomhedens økonomiske situation er, at det skaber sikkerhed for investorer, bestyrelsesmedlemmer og andre parter, der kunne have en økonomisk interesse i virksomheden. Det skyldes, at revisoren fungerer som en slags upartisk offentlig tillidsmand, der kommer udefra og vurderer en virksomheds økonomiske situation.

Revisoren har rapporteringsforpligtelser om overtrædelse af lovgivningen - dvs. revisoren skal melde det, hvis vedkommende bliver bekendt med, at virksomheden foretager sig noget ulovligt.

Se hvordan Legal Disk fungerer. Artiklen fortsætter under videoen

Hvilke selskaber er underlagt revisionspligt?

Revisionspligten gælder ikke for alle virksomheder. De selskabsformer, der obligatorisk skal have revision, omfatter:

  • Aktie- og anpartsselskaber
  • Statslige selskaber
  • Børsnoterede selskaber
  • Erhvervsdrivende fonde
  • Selskaber med begrænset ansvar, hvis de har en balancesum over 50 mio. kr. i to på hinanden følgende regnskabsår fra 2023 og frem. 

Der er desuden krav om revisorerklæring for virksomheder i særlige risikobrancher, som har en årlig indtægt over 5 mio. kr. i to på hinanden følgende regnskabsår fra og med 2023. 

Revision er således obligatorisk for statslige virksomheder samt større aktieselskaber, anpartsselskaber, og selskaber med begrænset ansvar. Hvis et selskab, der skal revideres, ikke har en registreret revisor, kan det medføre alvorlige konsekvenser, herunder tvangsopløsning.

Selskaber uden revisionspligt

Enkeltmandsvirksomheder er ikke underlagt revisionspligt. Dette skyldes, at enkeltmandsvirksomheder ikke er selvstændige skattesubjekter. Ejeren af enkeltmandsvirksomheden bliver personligt beskattet af de indtægter, som vedkommende opnår i virksomheden.

Interessentsskaber er heller ikke underlagt revisionspligt.

Kapitalselskaber (ApS og A/S) er som udgangspunkt underlagt revisionspligt, medmindre der er tale om et lille selskab. Er din virksomhed kategoriseret som regnskabsklasse B, kan dit kapitalselskab fravælge revisionspligten, hvis det:

  • Har en balancesum på op til 4 mio. kr.

  • Har en nettoomsætning på op til 8 mio. kr.

  • Har færre end 12 fuldtidsansatte

Et kapitalselskab undtages ikke automatisk revisionspligten, da det er noget, der skal fravælges aktivt. Det kan du enten gøre efter dit første regnskabsår eller ved stiftelsen af selskabet. Ønsker du at fravælge revision ved stiftelsen, kan du gøre det i stiftelsesdokumentet.

Se hvordan du fravælger revision

Hvornår kan jeg vælge revision?

Hvis du ikke er pålagt revisionspligt, kan du stadig vælge at få din virksomheds årsregnskab gennemgået af en revisor. Dette kan virksomhedens ejere tilvælge på en ekstraordinær generalforsamling. På den ekstraordinære generalforsamling skal det både besluttes, at årsregnskabet skal revideres, og der skal udpeges en revisor. Dette bliver gyldigt med et beslutningsreferat for generalforsamlingen, som der skal registreres i Erhvervsstyrelsen.

Lav selskabsændringer med Legal Desk

Uanset om dit selskab skal ændre navn, oprette bestyrelse eller have nye vedtægter, kan du nemt og hurtigt foretage ændringen med Legal Desk. Vi har samlet det hele i én formular, så du frit kan vælge, hvilke selskabsændringer, du vil gennemføre – prisen er den samme, uanset hvor mange ændringer, du vælger at gennemføre på én gang.

Vælg frit mellem følgende selskabsændringer:

Når du har betalt og modtaget dine dokumenter, sørger vi for at registrere ændringerne hos Erhvervsstyrelsen inden for ca. 48 timer på hverdage, så snart at beslutningsreferatet er underskrevet.