En socialøkonomisk virksomhed er en privat virksomhed, der har til formål at fremme sociale og samfundsgavnlige formål. Der findes forskellige krav, som skal være opfyldt, før din virksomhed kan registreres som socialøkonomisk virksomhed. Dem kan du bl.a. læse mere om her.
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Opret og modtag på 10 minutter
Få CVR inden for 48 timer
Bekræftelse af selskabskapital
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter over 30% af landets ApS'er
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Opret og modtag på 10 minutter
Få CVR inden for 48 timer
Bekræftelse af selskabskapital
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter over 30% af landets ApS'er
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
En socialøkonomisk virksomhed er ikke en virksomhedsform i sig selv, men derimod et slags mærkat, som virksomheder kan anvende - hvis virksomheden altså lever op til de krav, der stilles.
Det er først når virksomheden er registreret som socialøkonomisk virksomhed (RSV), at den er berettiget til at bruge betegnelsen “RSV” i virksomhedens navn eller markedsføring. Det vil herefter også fremgå af Det Centrale Virksomhedsregister, at virksomheden er en RSV.
Ifølge RSV-loven kan juridiske enheder, som har et CVR-nummer og som er hjemmehørende i Danmark, blive registreret som en RSV. Indledningsvist er det dog selskabsformen/virksomhedstypen, der afgør, hvorvidt virksomheden overhovedet kan søge om at blive registreret som RSV. Der skelnes her mellem virksomheder, der juridisk set betragtes deres egen enhed, eksempelvis et kapitalselskab, hvis økonomi i juridisk forstand er helt adskilt fra ejerens/ejernes private økonomi.
Årsagen til dette er, som skrevet, at der i disse virksomhedstyper ikke er en adskillelse mellem ejers formue og virksomhedens formue.
Det er ikke et krav, at virksomheder med socialøkonomiske aktiviteter, skal registrere sig som RSV - det er blot en mulighed. Selv hvis virksomheden ikke bliver registreret, kan virksomheden stadig godt kalde sig for en socialøkonomisk virksomhed, men kan dog ikke anvende betegnelsen RSV retmæssigt.
Der foreligger en del krav, som skal opfyldes før din virksomhed kan registreres som en RSV. Virksomheden skal leve op til betingelserne i RSV-loven, som nævnt ovenfor. For at det kan bevises, at virksomheden lever op til betingelserne, skal du uploade dokumentation for opfyldelse af betingelserne.
Du kan læse meget mere om dokumentationskravene på Virk.dk.
En virksomhed, der er registreret som en RSV, er underlagt krav om transparens og årlig rapportering til Erhvervsstyrelsen. Der er her tale om indsendelse af årsrapport med afrapportering af:
En RSV må kun udbetale en begrænset del af virksomhedens overskud som udbytte til ejere og investorer. I praksis betyder det, at den samlede årlige udbetaling kun må svare til den oprindelige indskudte kapital plus rimelig årlig forrentning. Samtidig må den ikke overstige mere end 35% af virksomhedens resultat efter skat.
Du kan til hver en tid vælge at afregistrere dig som RSV, hvis du ikke længere ønsker at være en del af ordningen. Når du har afregistreret dig som RSV, så kan virksomheden ikke længere gøre brug af betegnelsen RSV. Afregistrering foregår, ligesom registreringen, via Erhvervsstyrelsen.
Hvis virksomheden derimod ikke længere opfylder betingelserne i RSV-loven, har virksomhedens ledelse pligt til at afregistrere virksomheden som RSV. Virksomheden vil stadig fortsætte bare uden de rettigheder og forpligtelser, der følger med at være en RSV. Dog skal virksomheden være opmærksom på, at forpligtelsen til at håndtere virksomhedens overskud socialt i overensstemmelse med RSV-lovens betingelser også gælder efter en afregistrering. Det gælder for den del af overskuddet, som er optjent, mens virksomheden var registreret som RSV.
Legal Desk kan ikke hjælpe med registreringen af din socialøkonomiske virksomhed. Dette skal du selv klare hos Erhvervsstyrelsen. Vi kan derimod hjælpe dig med at oprette et selskab. På den måde bliver processen nemmere og kortere, så du kan komme godt og hurtigt i gang.
Opret dit selskab med Legal Desk i dag her.
OBS. Du skal ikke foretage dig noget for at få virksomhedstjekket. Det sker automatisk, når du køber et erhvervsprodukt hos Legal Desk.
En socialøkonomisk virksomhed er en privat virksomhed, der arbejder for et socialt eller samfundsgavnligt formål. Det er ikke en selvstændig virksomhedsform, men et mærkat, som virksomheder kan anvende, hvis de opfylder visse krav.
Virksomheder, der ønsker at blive registreret som RSV, skal opfylde kravene i RSV-loven. Når registreringen er godkendt, kan virksomheden bruge betegnelsen RSV i sit navn og markedsføring. Det vil også fremgå af Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-registret), at virksomheden er en RSV.
Det er kun juridiske enheder med adskilt økonomi, som fx kapitalselskaber og fonde, der kan registreres som RSV. Enkeltmandsvirksomheder og personligt ejede mindre virksomheder (PMV) kan ikke registreres som RSV, fordi der ikke er en juridisk adskillelse mellem ejers og virksomhedens økonomi.
Nej, registrering som RSV er frivillig. Virksomheder med socialøkonomiske aktiviteter kan fortsat kalde sig socialøkonomiske, men de må ikke anvende betegnelsen RSV, medmindre de er registreret.
Virksomheden skal blandt andet have et klart socialt formål, være uafhængig af det offentlige, geninvestere størstedelen af sit overskud i sociale formål og være inkluderende og ansvarlig i sin drift. Derudover må den kun udbetale en begrænset del af overskuddet som udbytte.
For at blive godkendt som RSV skal virksomheden indsende dokumentation, der beviser, at den lever op til kravene i RSV-loven. Dette gøres via Virk.dk.
En RSV skal årligt indsende en særlig årsrapport til Erhvervsstyrelsen. Rapporten skal blandt andet oplyse om vederlag til ledelse og ejere, aftaler med nærtstående parter, anvendelse af virksomhedens overskud og hvordan virksomheden opfylder sit sociale formål.
En RSV må maksimalt udbetale overskud svarende til den oprindelige indskudte kapital plus en rimelig årlig forrentning. Samlet set må det ikke overstige 35 % af virksomhedens resultat efter skat.
Virksomheder kan frivilligt afregistrere sig som RSV via Erhvervsstyrelsen. Hvis virksomheden ikke længere opfylder kravene, er ledelsen forpligtet til at afregistrere den.
Overskud, der er optjent, mens virksomheden var en RSV, skal stadig anvendes i overensstemmelse med RSV-loven, selv efter afregistrering.