Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Arveafgiftsrapport
dit dokument oprettes ...
5
Det tager 5 i reelt tidsforbrug

Beregning af arveafgift

Når man modtager arv, skal man i visse tilfælde betale arveafgift. Du kan her beregne din arveafgift og modtage en arveafgiftsrapport fra Legal Desk helt gratis samt læse om, hvordan du kan begrænse afgiften mest muligt.

Hos LegalDesk

Pris: 0,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 500,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

5 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad er arveafgift?

Arveafgift er en afgift, du skal betale til staten, hvis du arver et større beløb. Officielt hedder afgiften boafgift, men kaldes som oftest arveafgift. Det er ikke alle, der skal betale afgiften, og afgiftens størrelse varierer alt efter, hvilken relation modtageren har til den afdøde.

Vi anbefaler, at du i god tid overvejer spørgsmålet om arveafgift, og hvordan du bedst muligt kan sikre dine efterladte.

Lav nemt og hurtigt et testamente med Legal Desk

Hvad er arveafgift for fast ejendom?

Når der tales om arv, arvefordeling og arveafgift er det ligegyldigt hvad arvens værdier udgør i virkeligheden. En arv på eksempelvis 1.000.000 kr. kan altså både bestå af en konto i banken med 1.000.000 kr., eller et hus og en bil til en samlet værdi af 1.000.000 kr.

Når der er tale om arveafgift, er det altså underordnet, om der i arven indgår fast ejendom, da det i sidste ende er den samlede værdi af hele dødsboet, der skal betales arveafgift af.

Beregn din arveafgift helt gratis

Du kan beregne din arveafgift med Legal Desks gratis arveafgiftsrapport. Du modtager en rapport, der oplyser om hvilken afgiftsgruppe, arvingen tilhører, og udregner hvor meget arveafgift, der skal betales af en konkret arv.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Satser for arveafgift 2024

Som nævnt er størrelsen på den samlede arveafgift afhængig af, hvilken relation den afdøde har til modtageren af arven. Der er i alt fire afgiftsklasser:

  • Ægtefæller og registrerede partnere betaler ikke arveafgift

  • Den nærmeste familie (børn, børnebørn, stedbørn, ægtefæller til børn, forældre og samlevere) betaler 15 pct. i boafgift

  • Velgørende organisationer betaler ikke nogen arveafgift

  • Alle andre betaler 15 pct. i boafgift og yderligere 25 pct. i tillægsafgift

Der fastsættes hvert år et bundfradrag, som i 2024 udgør 333.100 kr. per bo. Hvis begge ægtefæller dør samtidig eller hvis den længstlevende ægtefælle har siddet i uskiftet bo op til sin død, vil der være to bundfradrag, da der her reelt er tale om to boer.

Der betales kun afgifter af den del af arven, som overstiger bundfradraget. Bundfradraget skal altså trækkes fra arven før boafgiften beregnes. Hvis der skal betales tillægsafgift, skal den først betales af arven, når boafgiften er fratrukket. Du kan se regneeksempler nedenfor.

Arveafgift for ægtefæller

Den afdødes hustru eller ægtemand betaler ikke nogen arveafgift. 

Regneeksempel:

Få din arveafgift beregnet gratis nu

Arveafgift for den nærmeste familie

“Nærmeste familie” dækker over afdødes børn, børnebørn, forældre, separeret eller skilt ægtefælle samt samlever, hvis denne har boet sammen med den afdøde i en sammenhængende periode på mindst to år. Personer, der falder ind under denne gruppe, betaler boafgift på 15 pct., men betaler ikke nogen tillægsafgift.

Regneeksempel:

Få din arveafgift beregnet gratis nu

Arveafgift for alle andre

Personer, der hverken er ægtefæller eller hører under den nærmeste familie, skal betale en boafgift på 15 pct. og en tillægsafgift på 25 pct. I denne gruppe hører eksempelvis afdødes søskende, nevøer, niecer og bedsteforældre.

Regneeksempel:

Få din arveafgift beregnet gratis nu

Hvordan undgår jeg at betale arveafgift?

Du kan helt eller delvist undgå at betale arveafgift ved at begrænse boet til bundfradragsbeløbet på 333.100 kr. (2024). Dette kan gøres ved enten selv at bruge formuen, mens du er i live, eller forære arven væk, mens du er live i mindre beløb ad gangen, som holder sig under grænsen for afgiftsfri gaver. Du kan læse mere om afgiftsfri gaver i vores artikel om gaveafgift.

Endelig kan man benytte sig af den såkaldte 30-procentsløsning, hvor man begunstiger en velgørende organisation i stedet for at betale arveafgift. Denne løsning er dog primært relevant, hvis man ikke har børn. Du kan læse mere om denne metode i vores artikel om 30-procentsløsningen.

Opret gratis en arveafgiftsrapport med Legal Desk

Du kan kvit og frit lave en afgiftsrapport med Legal Desk ved at trykke på ‘Lav afgiftsrapport’ i bunden af siden. På den måde kan du nemt og hurtigt beregne, hvad du skal betale i arveafgift i forhold til en konkret arv.

Bestem over din arv med et testamente fra Legal Desk

De fleste ønsker, at deres arvinger skal betale så lidt som muligt i arveafgift og dermed modtage den maksimale mængde arv. Når du har lavet en gratis arveafgiftsrapport, anbefaler vi derfor, at du også bruger 15 minutter på at lave et testamente for at sikre, at din arv går til dem, du ønsker.

Du kan heldigvis nemt og hurtigt lave et testamente med Legal Desk til kun en brøkdel af, hvad en advokat ville tage for samme ydelse. Du udfylder blot vores formular, betaler, og så modtager du straks herefter dit færdige dokument – klar til underskrift foran notar.

Du kan læse mere og lave dit testamente med Legal Desk her.

Arveafgiftsrapport

Minimér arveafgiften

Modtag rapport på 5 minutter

Vi hjælper dig hele vejen

100% tilfredshedsgaranti

+200.000 glade kunder

Kun 0,-

Inkl. moms

Lav afgiftsrapport

Spar 500,- ift. traditionel advokat