Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

27. december 2022

Robinsonlisten

Er du træt af at modtage uopfordret reklamer og opkald fra telefonsælgere, så kan du tilmelde dig Robinsonlisten. Få svar på, hvordan du kommer på Robinsonlisten og hvad det indebærer.

Hvad er Robinsonlisten?

Robinsonlisten, også kaldet markedsføringsbeskyttelse, er et register over privatpersoner eller enkeltmandsvirksomheder, der ikke ønsker at modtage reklamehenvendelser på deres postadresse, hvor deres navn og adresse er skrevet udenpå samt telefonopkald fra telefonsælger.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvem må henvende sig til mig, hvis jeg er på Robinsonlisten?

Robinsonlisten beskytter dig kun mod salgs- og reklamehenvendelser. Det betyder, at du stadig kan modtage opkald og breve (med navn og adresse på) på din postadresse fra:

  • Analyseinsitutter

  • Velgørende foreninger

  • Politiske partier

  • Andre organisationer, der ikke er erhvervsmæssige virksomheder, som henvender sig i markedsføringsøjemed.

Hvis du ikke ønsker, at ovenstående henvender sig til dig på din adresse eller telefonisk, skal du kontakte hver enkelt organisation og bede dem om at stoppe kontakten til dig.

Virksomheder, der står for at omdele post og reklamer til din adresse, kan sætte et omslag om almindelige reklamer og aviser, hvor der på omslaget står din adresse men ikke dit navn, eksempelvis kan der stå “til husstanden” efterfulgt af din adresse, og på den måde lovligt omdele reklamer og annoncer, selvom du står på Robinsonlisten. Hvis du derimod har et Nej tak-skilt på din postkasse, der indikerer, at du ikke ønsker at modtage reklamer og aviser, må de ikke omdele aviser og reklamer, selvom der er omslag omkring dem.

Derudover beskytter Robinsonlisten dig ikke imod elektroniske reklamer og henvendelser, da denne form for markedsføring kun er lovligt, hvis man som privatperson har godkendt at blive kontaktet på denne måde.

Hvordan kommer jeg på Robinsonlisten?

Du kan gratis tilmelde dig Robinsonlisten på borger.dk, eller kontakte CPR-registret i den kommune du bor i. Dit navn vil blive noteret og du vil dermed komme på listen. Hvis der er flere i din husstand, skal du være opmærksom på, at de også skal tilmelde sig Robinsonlisten, hvis ingen af jer ønsker uopfordrede telefonopkald fra telefonsælger og uønskede reklamer. Der kan gå op til tre måneder, før registreringen træder i kraft, da Robinsonlisten kun bliver opdateret en gang i kvartalet. Det er også muligt for erhvervsdrivende at framelde sig uopfordret reklamehenvendelser ved at blive reklamebeskyttet. Du kan læse mere om dette i vores artikel om reklamebeskyttelse.

Virksomheder skal tjekke Robinsonlisten

Virksomheder, der ønsker at rette uopfordret henvendelse til privatpersoner via post med navn og adresse eller via telefonsalg, har pligt til at undersøge Robinsonlisten for dermed at se, om den pågældende person har frabedt sig denne type markedsføringshenvendelser. Virksomheder kan tjekke Robinsonlisten på CPR-registrets hjemmeside