Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Skriftlig opsigelse
dit dokument oprettes ...
5
Det tager 5 i reelt tidsforbrug

Anciennitet

I denne artikel gennemgår vi, hvad anciennitet er i forbindelse med et ansættelsesforhold. Vi kommer omkring ordets betydning og i hvilke sammenhænge du som ansat og arbejdsgiver, skal være opmærksom på anciennitet i et ansættelsesforhold. Husk, at du altid kan oprette en gratis skriftlig opsigelse med Legal Desk.

Hos LegalDesk

Pris: GRATIS

Hos Legal Desk

Traditionel advokat

Spar 250,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

5 min.

I reelt tidsforbrug

Hvad betyder anciennitet?

Anciennitet beskriver en persons erfaring i forhold til hvor mange år, vedkommende har arbejdet inden for et specifikt område. Betegnelsen bruges til at fastsætte forskellige bestemmelser i et ansættelsesforhold, som typisk er løn og opsigelsesvarsel. Anciennitet som begreb bruges primært i den offentlige sektor (stat, region, kommune), og det er derfor typisk her, at anciennitet har betydning for ansættelsesforholdet.

Husk, at du helt gratis kan oprette en skriftlig opsigelse med Legal Desk.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Anciennitet i forbindelse med ansættelse

I det offentlige ligger en persons anciennitet til grund for den basisløn/grundløn, vedkommende som minimum skal modtage. Derudover kan der være forskellige tillæg, som også bestemmes ud fra vedkommendes anciennitet, såsom rådighedstillæg. Anciennitet benyttes altså som en form for løn-sikkerhed for medarbejderen.

I nogle tilfælde får ansatte dog alligevel for lav løn i forhold til deres anciennitet. Årsagen til dette er som oftest, at medarbejderen ikke har udfyldt en såkaldt tro og love-erklæring, der dokumenterer medarbejderens anciennitet. Arbejdsgiver skal have denne erklæring i hænde, for at kunne beregne medarbejderens løn.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får den rette løn i forhold til din anciennitet, kan du lave et løntjek hos din fagforening. Det står dig derudover frit for at forsøge at forhandle dig til et højere løntrin og/eller højere tillæg i din ansættelse.

Anciennitet i forbindelse med opsigelse

Jo højere anciennitet du har optjent, des længere opsigelsesvarsel har du, hvis du bliver opsagt af din arbejdsgiver:

Legaldesk Ansaettelsesperiode Opsigelsesvarsel 2020 

Hvis du er omfattet af funktionærloven og selv siger op, er dit opsigelsesvarsel til udgangen af måneden den efterfølgende måned. Det vil sige, at hvis du siger op den 17. april, løber dit opsigelsesvarsel til den 31. maj, og du kan starte nyt arbejde den 1. juni.

Hvis du ikke er omfattet af funktionærloven, men af anden overenskomst, finder du dit opsigelsesvarsel i den pågældende overenskomst. Hvis du hverken er omfattet af overenskomst eller funktionærloven, finder du dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt.

Vær opmærksom på, at der gælder specielle regler for tjenestemænd ansat i det offentlige. Hvis du er ansat som tjenestemand, bør du derfor tjekke din overenskomst, for at finde de rette opsigelsesvarsler.

Fratrædelsesgodtgørelse

Hvis du er ansat som funktionær, og har været ansat i virksomheden i minimum 12 uafbrudte år, har du ret til fratrædelsesgodtgørelse:

  • 12 års ansættelse giver ret til fratrædelsesgodtgørelse svarende til en måneds løn.

  • 17 års ansættelse giver ret til fratrædelsesgodtgørelse svarende til tre måneders løn.

Hvis du er timelønnet, kan du også have ret til fratrædelsesgodtgørelse, men dette afhænger af, hvorvidt du er omfattet af en overenskomst.

Lav skriftlig opsigelse med Legal Desk

Vi anbefaler altid, at du laver en skriftlig opsigelse, hvis du ønsker at sige dit job op. Med Legal Desk kan du kvit og frit lave din skriftlige opsigelse, så den stemmer overens med dine ønsker. Bare tryk ‘Lav skriftlig opsigelse’ nedenunder, og så er du allerede godt på vej mod din skriftlige opsigelse.

Skriftlig opsigelse

Lav og modtag på 5 minutter

Underskriv digitalt

Alle dokumenter samlet ét sted

Få styr på formalia

Digital alt-i-en løsning

+200.000 glade kunder

GRATIS

Start nu

Spar 250,- ift. traditionel advokat