Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Har jeg krav på en anbefaling?

De fleste personer, der skal fratræde en stilling, vil gerne have en skriftlig anbefaling med fra arbejdsgiveren. Men ofte er der tvivl om, hvorvidt man som ansat har krav på en anbefaling, og hvad den bør indeholde. Læs med her og bliv klogere på disse spørgsmål.

Hvad er en anbefaling?

En anbefaling er en skriftlig udtalelse fra arbejdsgiveren, der kan anvendes til den videre jobsøgning. Anbefalingens primære formål er at bekræfte ansættelsesforholdet og beskrive den tidligere ansattes arbejdsområde, kompetencer og erfaring. I mange tilfælde vil arbejdsgiveren også udtale sig mere personligt og fremhæve eventuelt gode sider af den tidligere ansatte.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Kan jeg kræve en anbefaling?

Det er udelukkende arbejdsgiveren, der bestemmer, hvorvidt han eller hun vil skrive en anbefaling til dig. Arbejdsgiveren er derfor ikke forpligtet til det, men vil i de fleste tilfælde gøre det, hvis du ønsker det. Indtil den 1. juni 2008 havde man ifølge funktionærloven krav på en skriftlig anbefaling fra arbejdsgiveren, uanset om der var tale om opsigelse eller afskedigelse. Ifølge den nugældende funktionærlov, skal arbejdsgiveren, i tilfælde af afskedigelse, give en skriftlig begrundelse for årsagen til afskedigelsen, hvis den afskedigede medarbejder kræver dette. Denne skriftlige begrundelse bekræfter ansættelsesforholdet men har ikke karakter af en anbefaling.

Din chef som reference i stedet for anbefaling

Flere virksomheder har også et princip om, at de ikke skriver anbefalinger, men i stedet henviser til, at man spørger sin chef om man må bruge ham eller hende som reference. Det betyder, at du kan oplyse om din tidligere chefs navn, titel og kontaktoplysninger i dit CV. På den måde kan potentielle arbejdsgiver tage kontakt til din tidligere chef og derigennem få en mundtlig anbefaling af dig. Det er dog mest hensigtsmæssigt at bruge din chef som reference, hvis du og din chef har haft en godt forhold.