Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

08. maj 2024

Hvad er et legat?

Når du laver et testamente, kan du vælge, at en person eller velgørende forening skal arve et bestemt beløb eller en bestemt genstand ved at indsætte et såkaldt legat i dit testamente. Du kan her læse om, hvad det betyder at være legatmodtager, hvornår det kan være en fordel for dig at oprette et legat, og hvordan et legat oprettes.

Bemærk!

Med Legal Desks testamenter er det muligt at tilvælge legater til foreninger, men ikke til enkelte personer. Derudover kan du kun vælge pengebeløb – og altså ikke fysiske genstande.

Hvad er et legat?

Et legat kan være et bestemt pengebeløb (kaldet et “sumlegat”) eller en genstand (kaldet et “genstandslegat”). Legatet medfører, at personen, som er modtager, arver den eller de ting, som indgår i legatet. Legatmodtageren stilles altså ikke på lige fod med de øvrige arvinger, men modtager alene det fastsatte beløb eller den pågældende genstand. Legatmodtageren adskiller sig derfor fra de almindelige arvinger, som arver en bestemt brøkdel af din formue.

Hvem kan modtage et legat?

Der er som udgangspunkt ikke nogen begrænsning i forhold til, hvem du kan tildele et legat. Du kan altså både give det til fysiske personer og til juridiske personer – eksempelvis en velgørende forening.

Hvornår er det en fordel at give et legat?

Der er flere tilfælde, hvor det kan være en fordel at indsætte et legat i dit testamente. Dette er tilfældet:

  1. hvis du ønsker at tilgodese andre end dine arvinger med en pengesum, eksempelvis et beløb til et fjernere familiemedlem, såsom en nevø eller niece, der ellers ikke ville arve, eller en velgørende forening, hvis arbejde du ønsker at støtte.

  1. hvis du ønsker at give større genstande, såsom et hus eller en båd, til en bestemt person, kan du indsætte det som et genstandslegat. Det kræver dog, at dine eventuelle livsarvinger stadig modtager deres tvangsarv. Hvis det er mindre ting, du vil give væk til en bestemt person, såsom smykker, kan dette gøres med et såkaldt indbotestamente.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvad hvis legatmodtageren går bort før mig?

Hvis legatmodtageren går bort før legatgiveren, kan der opstå tvivl om, hvorvidt legatmodtagerens arvinger, eksempelvis børn, skal modtage legatet i stedet. Det er derfor en god idé at gøre det klart i testamentet, hvem der skal modtage legatet, hvis legatmodtageren går bort før legatgiveren.

Opret nemt og hurtigt dit testamente med Legal Desk

Du kan nemt og hurtigt oprette dit testamente online med Legal Desk. Det eneste, du skal gøre, er at udfylde vores online formular, der guider dig sikkert igennem processen. Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at tilvælge legater til enkelte personer med Legal Desks testamenter. Du kan dog nemt vælge én eller flere foreninger. Derudover kan du kun vælge pengebeløb. Vil du testamentere mindre genstande, kan du gøre dette i et indbotestamente.

Du kan oprette dit testamente med Legal Desk her.

Legaldesk Testamente Process 500 Px