Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Forældelse af gæld

De fleste af os har prøvet at have gæld, men er det muligt for gæld at blive forældet? Det korte svar er ja. Forældelse af gæld medfører, at personen eller enheden, du skylder penge til, ikke længere kan gøre krav på gælden, fordi der er gået for lang tid. Læs mere om forældelse af gæld i denne artikel.

Hvornår bliver gæld forældet?

Ligesom med så meget andet, så kan gæld også blive forældet. Udgangspunktet i Danmark er, at gæld anses for at være forældet efter enten 3 eller 10 år, afhængigt af hvilken type af gæld, der er tale om, samt hvordan kravet om gælden kan dokumenteres. Tidsfristen for forældelsen gælder fra den første dag, hvor kreditor kunne kræve at få sine penge tilbagebetalt.

Gæld forældet efter 3 år

Gæld, der bliver forældet efter 3 år, omfatter eksempelvis regninger, fakturakrav, gebyrer samt andre krav, der ikke kan dokumenteres med din underskrift. Har du således gæld til en person, en virksomhed eller en anden enhed, hvor du ikke har sat din underskrift på, at du skylder noget, vil forældelsesfristen som hovedregel være på 3 år.

Gæld forældet efter 10 år

Hvis din gæld derimod kan dokumenteres med din underskrift, hvor du erkender gælden, skifter forældelsen automatisk fra 3 til 10 år. Eksempler på gældsforhold, hvor forældelsen vil være 10 år i stedet for 3, er, hvis du erkender gælden i et gældsbrev, et forlig, ved dom eller betalingskrav fra fogedretten. For gæld optaget på konti i banker, eksempelvis banklån eller realkreditlån, vil der også gælde en forældelse på 10 år.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvordan bliver min gæld forældet?

Din gæld bliver ganske enkelt forældet ved, at tiden går. Hvis du har en ubetalt gæld, vil du dog sandsynligvis modtage en påmindelse fra din kreditor omkring gælden før eller senere. En påmindelse fra kreditor om, at du skal betale gælden, medfører dog ikke i sig selv en udskydelse eller afbrydelse af forældelsesfristen. For at forældelsesfristen kan blive udskudt, skal du:

  • specifikt spørge ind til gælden, eksempelvis ved at påminde kreditor
  • anerkende gælden enten mundtligt eller skriftligt, eller
  • modtage en dom eller et betalingspåkrav fra Fogedretten vedrørende gælden

En afbrydelse eller udskydelse af gælden vil typisk medfører, at der starter en ny frist på enten de 3 år eller 10 år, med virkning fra datoen for afbrydelsen.

Kreditor kræver betaling efter forældelse – hvad gør jeg?

Er du overbevist om, at din gæld er forældet, selvom din kreditor kræver betaling, er det vigtigt, at du benægter gælden skriftligt. I forlængelse heraf kan du bede kreditor om at dokumentere, hvorfor vedkommende mener, at gælden ikke er for gammel. Kan du og kreditor ikke nå til enighed om, hvorvidt gælden er forældet eller ej, er det fogedretten, der skal afgøre spørgsmålet. Bliver du indkaldt til møde i Fogedretten, er du forpligtet til at møde op, også selvom du er sikker på, at gælden er forældet.

Gæld til skat

Har du en skattegæld vil forældelsesfristen som udgangspunkt være 3 år fra den sidste betalingsdag. Den 3-årige forældelsesfrist udskiftes med en 10-årig forældelsesfrist i to tilfælde:

  1. Hvis skat har modtaget fejlagtige oplysninger om din indkomst, herunder dine skatteforpligtelser, som skyldes forsætlighed eller grov uagtsomhed fra din side, og du dermed mangler at betale skat. Dette kaldes også for ekstraordinær skatteansættelse.
  2. hvis der er et særligt retsgrundlag, eksempelvis en afgørelse fra landsskatteretten, der fastslår kravets eksistens og størrelse.

Du kan læse mere om forældelse og forældelsesloven her

Kan jeg få gældsrådgivning?

Kæmper du med en uoverskuelig gæld, kan det være svært at håndtere alene. Heldigvis findes der flere steder, hvor du kan søge hjælp til at få styr på økonomien igen. Gældsrådgivning kan eksempelvis hjælpe dig med at skabe et overblik over din gæld, fremlægge metoder til at afbetale gælden og forhandle med dine kreditorer om nedsættelse af gælden.

Læs mere om gældsrådgivning her