Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

19. januar 2023

Fratrædelsesaftale

En fratrædelsesaftale er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, hvor I aftaler de nærmere vilkår for fratrædelsen af din stilling. Rammerne for fratrædelsesaftalen er som udgangspunkt frie, men der kan for nogle grupper, såsom funktionærer, være lovbestemte begrænsninger.

Hvad er en fratrædelsesaftale?

En fratrædelsesaftale er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver om, at du skal fratræde din stilling. Den kan betragtes som erstatning for den traditionelle opsigelse.

Fratrædelsesaftalen er hensigtsmæssig for din arbejdsgiver, hvis vedkommende ønsker at give dig en favorabel afsked for din arbejdsindsats. Bemærk at du kan ikke kan gøre krav mod arbejdsgiver for en usaglig fyring, hvis I har indgået en gyldig fratrædelsesaftale.

En fratrædelsesaftale giver arbejdsgiver og ansatte fleksibilitet til at ændre på rammerne for opsigelsen. Det er derfor vigtigt, at du som ansat er opmærksom på, at der er tale om en aftale, og at den derfor skal være udtryk for din og din arbejdsgivers frie vilje. Arbejdsgiver kan derfor ikke lovligt tvinge eller true dig til at indgå fratrædelsesaftalen. Vil du ikke indgå fratrædelsesaftalen, risikerer du dog at blive fyret på traditionel vis, hvis der er et sagligt grundlag for det.

Fratrædelsesaftalen vil typisk forholde sig til ansættelsesforholdets ophørsdato, fratrædelsesgodtgørelser og fritstilling.

En fratrædelsesaftale kan også betragtes som en ‘høflig’ opsigelse, idet den ikke påvirker dit ry på samme måde som en fyring. Dette skyldes, at du formelt ikke anses som ‘fyret’ men ‘fratrådt’. Da fratrædelsesaftalen lader dig forhandle vilkårene for din opsigelse, er det også en mulighed for, at der kan sluttes fred mellem jer, hvis opsigelsen skyldes indbyrdes konflikt.

Hvad kan aftales i en fratrædelsesaftale?

Som udgangspunkt er der frie rammer for, hvad dig og din arbejdsgiver kan aftale. Der er dog visse begrænsninger, hvis du er ansat som funktionær.

Er du funktionær?

Rammerne for hvad man kan aftale er ikke helt så frie for arbejdsgiver, hvis du er funktionær. Når du er funktionær gælder funktionærloven, der sikrer dig rettigheder, når du afskediges - et eksempel herpå er fratrædelsesgodtgørelse. Arbejdsgiver kan ikke omgå funktionærlovens rettigheder; derfor bliver fratrædelsesaftalen ugyldig, hvis den stiller dig dårligere end en normal afskedigelse.

Eksempel:
Lars er funktionær og har arbejdet i samme stilling i 17 år. Han er berettiget en fratrædelsesgodtgørelse på tre måneders løn efter funktionærlovens regler, hvis han opsiges. Denne fratrædelsesgodtgørelse udgør i alt 100.000 kr. En dag bliver han kaldt ind på sit sin chefs kontor. Her bliver han i en fratrædelsesaftale tilbudt 80.000 kr. i fratrædelsesgodtgørelse, hvis han stopper efter seks måneder. En sådan fratrædelsesaftale er ulovlig.

Hvad hvis jeg tilbydes en fratrædelsesaftale?

Hvis du tilbydes en fratrædelsesaftale, er det vigtigt at huske på, at du aldrig er tvunget til at underskrive den med det samme. Det er derfor vigtigt, at du giver dig tid til at tænke over vilkårene. Husk også at du kan kontakte din fagforening for at drøfte aftalens vilkår.
Er du funktionær eller indgår i en overenskomst, er det desuden vigtigt, at du er opmærksom på dine rettigheder igennem funktionærloven eller overenskomsten.