Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

27. februar 2023

Har jeg brug for en boligadvokat?

En boligadvokat kan hjælpe dig med både køb og salg af bolig, men det er ikke altid, at du behøver at inddrage en boligadvokat. Læs med her og bliv klogere på dine behov.

Hvad er en boligadvokat?

En boligadvokat er en form for advokat, der er specialist i boligsager og yder sin bistand, når det gælder køb og salg af bolig. 

Prisen på en boligadvokat er op til den enkelte advokat, og hvad vedkommende sætter sit salær til, men det vil typisk koste dig mindst 6.000 kr. – og oftest mere.

Hvad skal jeg bruge en boligadvokat til?

Du skal bruge en boligadvokat til at sørge for, at du har det juridiske på plads, når du køber eller sælger bolig. Det indebærer kontrol af, at bolighandlen foregår på lovlig vis, så du undgår at stå med uforudsete omkostninger eller andre ubehagelige overraskelser, der kan ende med at koste dig dyrt bagefter. Det indebærer også, at du ikke kommer til at indgå en købsaftale, der på uretfærdig vis er til den anden parts fordel.

Når boligadvokaten har udarbejdet din købsaftale og tinglyst dit skøde, kan du altså være sikker på, at bolighandlen og den juridiske dokumentation er i orden. 

Hvis sagerne bliver ekstra kringlede, og der opstår en tvist, kan boligadvokaten også føre din sag i retten.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Er det nødvendigt med en boligadvokat?

Mange tror, at det kræver en boligadvokat at gennemføre en bolighandel, men dette er faktisk ikke tilfældet. Du kan spare mange penge på ikke at inddrage en advokat i dit boligkøb eller overdragelse. Det anbefales ikke at bruge en advokat, hvis:

  • du kender andels- eller ejerforeningen godt, samt kender til eventuelle planer for bebyggelse eller renovation af din bygning. Sørg også for at have kendskab til foreningens vedtægter. 

  • du kender boligen godt, hvilket indebærer kendskab til forhold som dens tinglyste vilkår m.m.

  • bolighandlen er relativ simpel og almindelig.

  • der er styr på den juridiske dokumentation.

Det er typisk ved boligoverdragelse mellem familiemedlemmer, bekendte eller lign., hvor parterne kender boligen godt, at der ikke er behov for en boligadvokat. Det er eksempelvis tilfældet ved overdragelse af bolig til arvinger fra et dødsbo eller overdragelse til børnene fra et forældrekøb.

Hvis du alligevel skal bruge en boligadvokat

Nogle vælger at gå til den samme advokat med forskellige juridiske problemstillinger, da det kan virke nemmere at gå til advokaten, der skrev dit testamente, og få vedkommende til at assistere med bolighandlen. Som advokat specialiserer du dig indenfor et område, og det er derfor ikke sikkert, at din advokat er lige så dygtig til bolighandler som testamenter.

For at være sikker på, at du får den bedst kvalificerede hjælp, anbefales det, at du i stedet bruger den ekstra smule tid på at finde en boligadvokat. Du kan nemt finde en boligadvokat gennem online tjenester såsom Danske BOLIGadvokater, der indhenter tilbud og matcher dig med den boligadvokat, der passer til dine behov.