Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Testamente
dit dokument oprettes ...
10 - 15
Det tager 10 - 15 i reelt tidsforbrug

Udvidet samlevertestamente

Ugifte samlevende arver ikke efter hinanden, selvom mange desværre tror det. Det er dog muligt for ugifte samlevende at sikre hinanden arveretligt ved at oprette et udvidet samlevertestamente. Vi gennemgår her, hvad du kan med et udvidet samlevertestamente. Husk du nemt kan lave udvidet samlevertestamente med Legal Desk.

Hos LegalDesk

Pris: 1.199,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar 3.000,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

10 - 15 min.

Indholdsfortegnelse

Ugifte samlevende arver ikke efter hinanden

Ugifte samlevende arver ikke efter hinanden ifølge arveloven, men rigtig mange tror fejlagtigt, at de arver efter hinanden, hvis de enten har boet sammen eller har børn sammen. Hvis I har boet sammen i mindst to år og/eller har eller venter børn sammen, vil I blive anset som hinandens “nærmeste pårørende” og dermed være begunstiget, når det kommer til hinandens pension og/eller livsforsikring. Men den eneste måde, hvorpå ugifte samlevende kan arve efter hinanden – udover at blive gift – er ved at oprette et testamente, hvor I tilgodeser hinanden, f.eks. gennem et udvidet samlevertestamente.

Hvad er et udvidet samlevertestamente?

Et udvidet samlevertestamente er et testamente henvendt til samlevende par, som ikke er gift, men alligevel ønsker at arve efter hinanden, som var de ægtefæller. Så hvis du og din samlever vil sikre hinanden bedst muligt ved dødsfald, er det nødvendigt med et testamente, da arveloven ikke hjælper jer.

Formålet med et udvidet samlevertestamente er, at din samlever stilles som var de din ægtefælle. I arveretlig forstand har det at være ægtefælle nemlig sine fordele. For det første kan I arve efter hinanden uden at betale tillægsafgiften på 25 %, som normalt lægges oveni arveafgiften på 15 %, der gælder for samlevende. For det andet kan en ægtefælle modtage en større arv, da tvangsarven til jeres børn kan reduceres fra 25 % til 12,5 %.

Et udvidet samlevertestamente giver dig altså mulighed for at bestemme over ⅞ af din arv i stedet for ¾, som ellers er udgangspunktet. Har du ikke børn, kan din samlever modtage hele din formue.

Betingelser for oprettelse af et udvidet samlevertestamente

Selvom I er samlevende, er det ikke altid, at I kan lave et udvidet samlevertestamente, da I skal kunne opfylde visse betingelser. Disse betingelser er:

  • I skal have mulighed for at indgå ægteskab eller registreret partnerskab. Det betyder, at ingen af jer kan være gift eller frasepareret ved oprettelsen af testamentet, samt at søskende eller nært beslægtede ikke kan indgå i disse testamenter.

  • Ingen af jer må allerede have oprettet et udvidet samlevertestamente med en tidligere partner, medmindre dette er tilbagekaldt eller bortfaldet.

  • Forud for den første samlevers død, skal I have haft samme bopæl og vente, have eller have haft barn sammen ELLER i minimum 2 år have haft samme bopæl og levet i et ægteskabslignende forhold (parforhold på samme adresse). Du skal være opmærksom på, at disse betingelser skal være opfyldt ved førstafdødes død og altså ikke nødvendigvis, når testamentet oprettes.

Fordele ved udvidet samlevertestamente

Ud over den fordel, at du arveretligt bliver anset for ægtefælle, indebærer et udvidet samlevertestamente også andre fordele, som er følgende:

  • Muligheden for på forhånd at udtage bestemte genstande af arven, som tilhørte den afdøde samlever.

  • Fortrinsret til at vælge og udtage bestemte ejendele

  • Retten til suppleringsarv, også kaldet ægtefælleudlæg, hvor længstlevende har mulighed for at udtage en værdi af boet på op til 730.000 kr., uden at eventuelle tvangsarvinger har ret til nogen form for arv af disse.

  • Muligheden for at anvende reglerne om arvehenstand – det betyder, at længstlevende samlever helt eller delvist kan vente med at udbetale arv til førstafdøde samlevers børn.

Begrænsninger ved et udvidet samlevertestamente 

Selvom I som udgangspunkt bliver arveretligt stillet som ægtefæller med et udvidet samlevertestamente, er der dog få undtagelser, som kun gælder ægtefæller. Den vigtigste af disse er, at I ikke kan sidde i uskiftet bo, hvorfor I skal gøre brug af arvehenstand, hvis længstlevende skal have de bedste vilkår til at klare sig økonomisk efter førstafdøde.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvad hvis vi ikke opfylder betingelserne?

Opfylder I ikke betingelserne for et udvidet samlevertestamente, men ønsker stadig at sikre hinanden arveretlig, kan I lave et gensidigt samlevertestamente, som i bund og grund er et “almindeligt” testamente. Heri kan I angive, at I skal arve mest muligt efter hinanden, så det kun er eventuel tvangsarv til børn, der kan afholde hele arven fra at gå til længstlevende samlever. 

Tvangsarven vil i sådanne tilfælde udgøre 25 % af den samlede arv i stedet for de 12,5 %, som var tilfældet, hvis I var ægtefæller eller blev betragtet som dette. I skal dog være opmærksomme på, at arveafgiften ikke kan undgås med et gensidigt samlevertestamente.

Opret jeres udvidede samlevertestamente med Legal Desk

Tidligere har det været nødvendigt at gøre brug af en advokat, når der skulle laves et udvidet samlevertestamente. I dag er det heldigvis muligt at lave det hurtigere, nemmere og billigere online med Legal Desk. Vores testamenter tager kun 15 minutter at lave og er 100 % juridisk gyldige.

Alt, hvad du skal gøre, er at udfylde vores formular – så modtager du straks dit testamente, klar til at blive underskrevet foran en notar. Her skal du være opmærksom på, at notaren vil opkræve en retsafgift på 300 kr.

Klik 'Lav testamente nu' for at gå i gang med dit testamente allerede i dag!

Testamente

Tag kontrol over din arv

Få styr på papirarbejdet på 10 minutter

Udfyld og modtag straks

Vi hjælper dig hele vejen

100% tilfredshedsgaranti

+200.000 glade kunder

Kun 1.199,-

Inkl. moms

Lav testamente nu

Spar 3.000,- ift. traditionel advokat