cart

10. oktober 2019

Hvad er tvangsarv?

Arveloven og reglerne om tvangsarv betyder, at du ikke frit kan vælge, hvem der skal arve efter dig. Nogle arvinger har krav på at modtage en vis arv, og dette kaldes tvangsarv. Men hvem er omfattet af tvangsarven og hvor meget af arven er tvangsarv? I denne artikel forklarer vi om tvangsarv og konsekvenserne heraf.

Hvad er tvangsarv?

Hvis du ikke har lavet et testamente, bestemmer reglerne i arveloven, hvordan arven efter dig skal fordeles. I vores artikel, Hvem arver efter mig, kan du læse mere om dette. Hvis du selv vil bestemme, hvordan arven efter dig skal fordeles, skal du lave et testamente.

Hvad er tvangsarvinger?

Selvom du laver et testamente, kan du ikke vælge fuldstændig frit, hvem der skal modtage arv efter dig. Nogle arvinger har krav på at modtage en hvis arv (tvangsarv), og de kaldes for tvangsarvinger. Det er derfor ikke muligt at gøre disse tvangsarvinger arveløse.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

video

Hvem har krav på tvangsarv?

Tvangsarv tildeles til den afdødes ægtefælle og børn. Hvis den afdødes børn ikke er i live, men børnebørnene er, vil disse være tvangsarvinger. På samme måde med oldebørn, hvis børnebørnene ikke er i live.

Hvor stor er tvangsarven?

Tvangsarven udgør 25 % af den arv, som arvingen ellers ville være berettiget til ifølge arveloven.

Eksempel:
Frederik efterlader sig barnet Peter, og har i øvrigt ingen børn eller hustru. Arven er på 200.000 kr. Peter vil som eneste arving normalt modtage 100% af arven. Frederik ønsker, at Peter skal arve så lidt som muligt og vil begrænse ham til sin tvangsarv. Tvangsarven til Peter vil være 25 % af den oprindelige arv, og Peter vil derfor arve 50.000 kr.

Særligt om tvangsarv til børn

Tvangsarven kan begrænses til 1 million kr., dette er dog kun muligt at gøre i forhold til børn (livsarvinger) og ikke ægtefæller. Det betyder, at hvis tvangsarven for eksempel er på 1,5 million kr., kan den yderligere begrænses til 1 million kr. Denne regel kommer kun i spil, hvis der er tale om større formue.

Hvad er et “sort får”-testamente?

Et sort får-testamente er et testamente, hvor en arving (“det sorte får”) fraskrives så meget arv som muligt – hvilket betyder, at arvingen er efterladt med tvangsarven.

Opret testamente og bestem over din arv

Du kan som beskrevet ovenfor ikke undgå, at din ægtefælle eller dit barn modtager tvangsarv, medmindre du bruger alt, hvad du ejer og dermed ikke efterlader dig noget. Du kan dog stadig bestemme over 75 % af din arv, hvis du opretter et testamente. Det kan derfor være en rigtig god ide at oprette et testamente, hvis du vil bestemme, hvordan arven efter dig skal fordeles.

Læs mere om testamente for enligetestamente for samlevende eller testamente for ægtefæller.

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder

Dokumenter privat

Dokumenter erhverv