Telefonsupport har åbent man. - tors. kl. 10.00 - 15.00. Chatten har åbent 9:00 -16.30. Fredag kl. 9.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Skriftlig opsigelse
dit dokument oprettes ...
5
Det tager 5 i reelt tidsforbrug

Dine rettigheder ved opsigelse

Reglerne for opsigelse kan være uoverskuelige. De varierer bl.a. af, hvilken stilling du besidder, om du er omfattet af en overenskomst og din anciennitet. Her får du overblik over, hvordan og hvornår din ansættelse ophører. Du kan også gratis lave din skriftlige opsigelse med Legal Desk.

Hos LegalDesk

Pris: GRATIS

Hos Legal Desk

Traditionel advokat

Spar kr. 250,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

5 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad er en opsigelse?

En opsigelse er et ophør af den ansættelsesaftale, der gælder mellem dig og din arbejdsgiver. Opsigelsen fritager dig for at skulle yde din arbejdskraft og fritager din arbejdsgiver for at skulle betale dig løn.

Afhængig af din ansættelse og overenskomst kan en opsigelse udløse forpligtelser for din arbejdsgiver. Dette kan f.eks. være fratrædelsesgodtgørelse til funktionærer.

En opsigelse sker ved, at du enten selv opsiger dit job, eller ved at arbejdsgiver opsiger dig - sidstnævnte kaldes en fyring. Det er også muligt, at dig og arbejdsgiver i fællesskab aftaler din opsigelses - en såkaldt fratrædelsesaftale.

Med en opsigelse følger som regel et opsigelsesvarsel. Opsigelsesvarslet sikrer eksempelvis, at arbejdsgiver har tid til at ansætte en ny medarbejder til stillingen, og du har tid til at finde et nyt job inden din løn stopper. Perioden som udgør opsigelsesvarslet kaldes også for opsigelsesperioden.

Du kan gratis lave en skriftlig opsigelse med Legal Desk her.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvilke regler gælder for opsigelse?

De regler der gælder for din opsigelse afhænger af, om du er funktionær eller omfattet af en overenskomst. Hvis du er omfattet af en overenskomst, finder du de regler, der gælder for dig i overenskomsten. Hvis du ikke er omfattet af en overenskomst, vil det i mange tilfælde være funktionærloven der sætter reglerne for opsigelse. 

Når medarbejder siger op

Her gælder opsigelsesperiode med løn - du skal møde på arbejde som sædvanlig. 

Er du funktionær, er det et krav, at du indgiver en skriftlig opsigelse. Vi anbefaler dog altid, at du indgiver en skriftlig opsigelse for at undgå konflikter og misforståelser med din arbejdsgiver. Din opsigelse skal indeholde de vigtigste forhold omkring din opsigelse bl.a. dato for opsigelsen og sidste arbejdsdag. Hvis du indgiver din opsigelse i printet version, skal du huske at underskrive den. En opsigelse der mangler relevante oplysninger kan føre til misforståelser mellem dig og din arbejdsgiver.

Lav din skriftlige opsigelse på fem minutter med Legal Desk GRATIS

Opsigelsesvarsel

  • Når du selv opsiger din stilling, er dit opsigelsesvarsel på 1 måned efter månedens udgang. Så hvis du opsiger dit job d. 15. januar, træder opsigelsen først i kraft i udgangen af februar. Det betyder også, at der kan gå op til næsten 2 måneder inden din opsigelse træder i kraft, hvis du meddeler din opsigelse i starten af en måned.

  • Hvis du er på prøvetid, gælder der ikke noget opsigelsesvarsel, når du opsiger dit job indenfor 3 måneder af ansættelsen.

  • Hvis ansættelsen er midlertidig og på under 1 måned, gælder der heller ikke noget opsigelsesvarsel.

Du kan aftale med din arbejdsgiver at forlænge opsigelsesvarslet. Hvis det er aftalt, vil det fremgå af din ansættelseskontrakt. Der kan også aftales et forlænget varsel ved en fratrædelsesaftale.

Når arbejdsgiver opsiger medarbejder (fyring)

Her gælder opsigelsesperiode med løn - du skal møde på arbejde som sædvanlig.

Fyrer din arbejdsgiver dig for din adfærd, giver han dig typisk opsigelsen på skrift. Den skriftlige opsigelse skal indeholde vigtige forhold såsom hvorfor, hvornår og hvilken type af opsigelse, der er tale om.

En skriftlig opsigelse er ikke et krav, hvis det ikke fremgår af ansættelsesaftalen - dog skal arbejdsgiver kunne bevise, at opsigelsen er givet. Er du funktionær, har du krav på at modtage en skriftlig opsigelse. 

Din arbejdsgiver skal altid have en saglig grund til at fyre dig. Det betyder kort fortalt, at din arbejdsgiver f.eks. ikke må fyre dig, fordi vedkommende ikke bryder sig om din personlighed, religion eller seksuelle orientering. En usaglig fyring kan få store økonomiske konsekvenser for arbejdsgiveren.

Læs mere om saglige og usaglige fyringer

Er du arbejdsgiver, kan du nemt og hurtigt få styr på den skriftlige opsigelse af din ansatte med Legal Desk

Opsigelsesvarsel

Opsigelsesvarslet for fyringer afhænger af, hvor lang tid du har været ansat og hvilken type ansættelse, der er tale om (der kan gælde andre varsler end dem i funktionærloven, som er vist i grafikken nedenfor).

Herudover skal du være opmærksom på, at opsigelsesvarslet forlænges med 1 måned for hvert tredje ansættelsesår. Dog højst til 6 måneder.

Eksempel: Thomas har været ansat i 9 år og fyres d. 16. januar. Opsigelsen træder først i kraft i udgangen af måneden 6 måneder senere, og derfor er hans opsigelse først gældende d. 1. august. 
Havde Thomas været ansat i 18 år, var opsigelsesvarslet det samme pga. loftet på 6 måneder. 
Havde Thomas derimod været ansat i 3 år, var opsigelsesvarslet på 4 måneder.

Legaldesk Ansaettelsesperiode Opsigelsesvarsel 2020

Fritstilling

Her gælder opsigelsesperiode med løn - du skal hverken møde på arbejde eller stå til rådighed for arbejdsgiver.

I forbindelse med en opsigelse står det altid frit for dig og din arbejdsgiver at aftale, at medarbejderen fritstilles i opsigelsesperioden. Hvis du fritstilles, betyder det, at du får løn, men har fri i hele perioden.

Læs mere om fritstilling

Suspension

Her gælder opsigelsesperiode med løn - du skal ikke møde på arbejde, men fortsat stå til rådighed for arbejdsgiver.

Hvis du suspenderes, betyder det, at din arbejdsgiver har forbudt dig at møde på arbejde i løbet af opsigelsesperioden. Hvis du bliver suspenderet, får du løn og skal samtidig kunne stille din arbejdskraft til rådighed for arbejdsgiver, hvis han eller hun kræver det.

Læs mere om suspension

Bortvisning

Her gælder øjeblikkelig opsigelse - ingen opsigelsesperiode og ingen løn. 

I alvorlige tilfælde kan din arbejdsgiver bortvise en dig frem for at fyre dig. Hvor almindelig opsigelse kræver en saglig grund, kræver bortvisning, at du har misligholdt ansættelsesforholdet groft. Dette kan være i form af tyveri eller stærkt illoyal eller anden grov adfærd.

En bortvisning bringer din ansættelse til ophør øjeblikkeligt. Der er derfor intet varsel ved bortvisning og ingen lønnet opsigelsesperiode.

Inden der gives en bortvisning, kan arbejdsgiver vælge at give en skriftlig advarsel om bortvisning. Det er dog ikke et krav, men fordelen ved det er, at arbejdsgiver legitimerer bortvisningen og er dækket ind, hvis der skulle opstå retstvist.

Lav gratis en skriftlig opsigelse med Legal Desk

Hvis du er i tvivl om, hvordan en skriftlig opsigelse skal se ud, kan du med fordel benytte vores gratis løsning. Du besvarer blot spørgsmålene i vores online formular, og så bliver din skriftlige opsigelse udarbejdet på baggrund heraf.

Klik blot ‘Lav skriftlig opsigelse nu’ nedenfor, og så er du i gang med det samme!

Skriftlig opsigelse

Lav og modtag på 5 minutter

Underskriv digitalt

Alle dokumenter samlet ét sted

Få styr på formalia

Digital alt-i-en løsning

Mere end 230.000 tilfredse kunder

GRATIS

Lav skriftlig opsigelse

Spar 250,- ift. traditionel advokat